Quantcast
Channel: BLOG – Mami Stie Tot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

De ce crenvurştii nu au ce căuta în alimentaţia copiilor

$
0
0
De ce crenvurştii nu au ce căuta în alimentaţia copiilor

foto: blog.therosemaryinn.com

Cărui copil nu îi plac crenvurştii? Defapt căruit adult nu îi place să mănânce un hot dog cald, cu ketchup şi muştar servit în chiflă moale? Totuşi, dincolo de gustul lor bun însă, crenvurştii reprezintă unul dintre cele mai contraindicate alimente în special pentru copii, mai periculoşi chiar decât salamurile, cârnaţii şi mezelurile gen şuncă.

Aceste produse se fac din toate resturile care rămân de la prepararea celorlate mezeluri, din oase, zgârciuri, intestine, cartilagii, tendoane, par şi gheare, fierte, tocate, topite şi făcute pastă. În plus li se adaugă tot felul de conservant, potenţiatori de gust, coloranţi, arome…doar că să arate frumos şi să aibă gustul acela inconfundabil.

Şi indiferent că sunt de pui sau de porc…sunt la fel de nocivi. Procesul este acelşi, numai că resturile folosite au provenienţe diferite. Sunt al fel de plini de grăsimi şi substanţe contraindicate.

Una dintre cele mai nocive substanţe pe care le conţine, este nitritul de sodiu (E250), adăugat pentru a preveni schimbarea culorii produsului şi conferindu-i acestuia un aspect plăcut. În timpul procesului de gătire, nitriţii din carnea procesată se transformă într-un compus cancerigen.În plus crenvurştii conţin trifosfaţi E451 , săruri produse sintetic care acţionează că stabilizatori şi care dau textura preparatului pemtru că permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apă.

Carminul (E120) este colorantul care îi dă acea culoare rozalie, frumosă. Acesta însă este un produs care poate provoacă alergii grave anumitor persoane, mergând chiar până la riscul de producere a unui şoc anafilactic.

Polifosfaţii (E452) cei “vinovaţi” de textura aceea fină sunt emulsificatori şi stabilizatori care le permit crenvurştilor să rămână proaspeţi pe termen îndelungat.

Aşadar aceste “bombe” alimentare, ar trebui să stea departe de alimentaţia tuturor, dar în special a copiilor.

Marea majoritate a părinţilor ştiu acest lucru, poate nu ştiu exact ce conţin şi cât sunt de periculoşi. Însă clar stiiu că nu sunt un aliment santos. Şi totuşi văd atât de mulţi părinţi care le dau copiilor aşa ceva la micul dejun, sau servind un hot dog la o plimbare în parc.

De ce? Chiar nu găsesc alte alternative la acest “aliment”?

Da, este drept, uneori este greu să faci acest lucru, mai ales când copilul a cunsocut deja gustul şi îl cere el….în mod repetat.

Nu ştiu cum se face că şi al meu copil a “făcut cunoştinţă” cu el. Clar nu din farfuria mea, pentru că în ultimii 15-20 de ani nu am cumpărat aşa ceva în casă şi nici nu am comandat vreodată la vreun restaurant.

Şi cu toate acestea i-a gustat…de la tatăl său, de la bunici. Nu ştiu exact de unde….dar nici nu mai contează. Cert este că de fiecare dată când vedea…îmi cerea. Şi greu mi-a fost să al conving că este un aliment atât de nesănătos. Cum poate înţelege el la cei 5 ani ai lui, ce înseamnă un aliment sănătos?

Mai ales după ce a revenit după o vacanţă la bunici unde nu am putut avea controlul alimentaţiei lui…mi-a fost cu adevărat greu să îl conving de acest lucru. Este cu atât mai greu să îţi convingi copilul să mănânce alimente sănătoase, normale, când revine acasă, după ce la bunici nu a avut nicio restricţie alimentară. Este foarte greu că eu să îi spun apoi …”ştii, nu mai mânca, nu sunt buni”. “Ok şi mamaia de ce mi-a dat? Fie nu o interesează sănătatea mea, fie tu eşti rea şi mă privezi de lucruri care ştii că îmi plac!” Şi eu ce să îi răspund?

Este la fel de greu ca şi atunci când te afli la o masă cu prietenii şi toţi  ceilalţi copii mănâncă aşa ceva. Ce să faci, să îi spui că el nu are voie? În niciun caz! Nu ai face decât să îi creez frustrări inutile.

Ceea ce poţi face este să îi explici că aceste situaţii sunt doar excepţii, să nu ai niciodată în casă aşa ceva, să nu îi oferi tu decât dacă cere el, să îi oferi tot timpul alternative mai bune…şi să îl ajuţi pe el să înţeleagă ceea ce mănâncă şi ce efecte au produsele nesănătoase asupra organismului sau, să îl ajuţi să îşi formeze obiceiuri alimentare sănătoase.

Noi după acea vacanţă la bunici, i-am explicat din ce sunt făcuţi crenvurştii, cum sunt făcuţi, etc… Şi nu i-a plăcut deloc ce a a uzit. Chiar l-a îngreţoşat idea de a mânca gheare şi păr. Mai mult, i-am promis că mergem în Austria şi acolo vom mânca adevăraţii crenvurşti, unde nu se fac din resturi şi grăsimi. Ci se fac din carne şi produse de calitate. I-am povestit despre ei şi a devenit chiar interesat. I-am promis că va putea încerca toate timpurile de cârnaţi şi crenvurşti specifici pe care va doi să îi deguste. Ne-am ţinut de promisiune şi la foarte scurt timp am plecat în Austria, unde ne-am ţinut de promisiune şi l-am lăsat să guste din toate acele produse tradiţionale care l-au atras. Vă daţi seama că doar a  degustat…că nu a putut mânca el prea mult din acele produse ? Deşi nu sunt alimenetle aflate în topul preferinţelor mele… sunt totuşi altceva. Iar el a văzut diferenţa şi a înţeles de ce doar acolo vom mânca astfel de produse. Prin urmare am făcut un pact că vom mai  mânca crenvurşti data viitoare când vizităm Austria…şi că ce se găseşte pe la noi sunt nişte porcării, făcute din resturi, care nu merită nici să fie degustate.

De atunci, nu a mai cerut niciodată. Iar de curând, într-o scurtă vizită la Ikea…unde toată lumea d ela mic la mare mananaca hot dog, chiar mi-a spus: “ăştia sunt dintr-aia care nu sunt buni, făcuţi din resturi. Nu sunt că cei din Austria.”

Ok, poate că şi cei făcuţi în Austria sunt la fel de nocivi. Habar nu am şi nu mă interesează prea mult. Cert este că sunt altceva, iar el i-a ţinut minte şi a făcut diferenţa….Iar în Austria chiar nu vom merge săptămânal ca să mâncăm aşa ceva. Aşa că chiar de va dori să repete experienţa, o dată la nu-ştiu-cât-timp …chiar nu este o tragedie.

Totul este că în astfel de situaţii să găsim idei şi poveşti care să îi ajute pe cei mici să înţeleagă de ce nu este bine să consume alimente nesănătoase, fără însă a le crea frustrări, fără se simţi obligaţi să renunţe fără voie la ceva ce le place. Tot secretul este să pară că vine de la ei decizia.

Oricare ar fi însă metoda, ţineţi-i pe cei mici departe de aceste produse! Copii voştri chiar merită ceva mai bun!

The post De ce crenvurştii nu au ce căuta în alimentaţia copiilor appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48